JENIS LEMAK & CONTOHNYA

JENIS LEMAK & CONTOHNYA

Pengambilan diet lemak sebagai sebahagian daripada empat makronutrien sangat penting dan memerlukan 9 kilokalori per gram.

Lemak dibahagikan kepada empat kategori utama dan setiap kategori mempunyai struktur dan kesan yang berbeza terhadap sistem badan iaitu:

Monounsaturated fats

  • Avocado
  • Almond
  • Kacang gajus
  • Kacang tanah
  • Minyak zaitun (extra virgin olive oil)

Polyunsaturated fats

  • Walnut
  • Kacang soya
  • Kacang brazil
  • Lemak ikan (salmin, ikan tenggiri)
  • Produk tenusu
  • Daging kambing & lembu
  • Ikan sardin

Saturated fats

  • Lemak haiwan
  • Santan
  • Minyak kelapa sawit

Trans fats

  • Mentega
  • Makanan prosess

Pengambilan lemak untuk atlet harus fokuskan pada pengambilan monounsaturated fats dan polyunsaturated fats untuk menjaga dan meningkatkan tahap kesihatan dan prestasi seorang atlet.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *