Pengambilan diet lemak sebagai sebahagian daripada empat makronutrien sangat penting dan memerlukan 9 kilokalori per gram.

Lemak dibahagikan kepada empat kategori utama dan setiap kategori mempunyai struktur dan kesan yang berbeza terhadap sistem badan iaitu:

Monounsaturated fats

  • Avocado
  • Almond
  • Kacang gajus
  • Kacang tanah
  • Minyak zaitun (extra virgin olive oil)

Polyunsaturated fats

  • Walnut
  • Kacang soya
  • Kacang brazil
  • Lemak ikan (salmin, ikan tenggiri)
  • Produk tenusu
  • Daging kambing & lembu
  • Ikan sardin

Saturated fats

  • Lemak haiwan
  • Santan
  • Minyak kelapa sawit

Trans fats

  • Mentega
  • Makanan prosess

Pengambilan lemak untuk atlet harus fokuskan pada pengambilan monounsaturated fats dan polyunsaturated fats untuk menjaga dan meningkatkan tahap kesihatan dan prestasi seorang atlet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *