Bagaimana Gaya Hidup yang Tidak Aktif Semasa COVID-19 Boleh Menjejaskan Kesihatan Anda Dengan Cepat

Bagaimana Gaya Hidup yang Tidak Aktif Semasa COVID-19 Boleh Menjejaskan Kesihatan Anda Dengan Cepat

Pakar mengatakan gaya hidup yang tidak aktif ini boleh membawa kepada isu-isu kesihatan seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.
.
Mereka perhatikan bahawa kekurangan pergerakan boleh mempunyai kesan yang lebih cepat dan lebih mendalam kepada orang dewasa yang lebih tua. Mereka mengatakan bahawa walaupun jumlah senaman fizikal yang singkat setiap hari boleh membantu.
.
Tingkah laku yang tidak aktif secara keseluruhan juga telah meningkat, dengan aktiviti fizikal di kalangan orang yang sudah aktif jatuh sebanyak satu pertiga, dan sudah tidak aktif orang yang tinggal tidak aktif, menurut kertas kerja baru-baru ini dalam jurnal Psikiatri.
.
Bukan sahaja kesan fizikal tetapi juga cabaran mental yang ditimbulkan oleh pandemik ini. Dan beberapa pesakit kurang aktif dan membuka peti sejuk lebih kerap kerana kehilangan rutin lama mereka.
.
.
? Bahaya aktiviti yang terlalu sedikit
Duduk terlalu banyak – kerana ramai di antara kita semasa lockdown menghabiskan masa bersama komputer atau di atas sofa menonton tv. Hal ini dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk pertambahan berat badan, penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan kematian pramatang, dan beberapa penyakit lain.
.
Sebaik sahaja anda masuk ke dalam rutin tidak banyak berbuat aktiviti fizikal, anda boleh mula merasakan kesannya segera. Kerosakan otot boleh bermula dalam masa 24 jam, dan sakit akan mula bertambah lebih teruk.
.
Tingkah laku yang tidak aktif juga boleh membawa kepada peningkatan sakit belakang, yang boleh menjadikannya kurang berkemungkinan bahawa seseorang akan menjadi aktif.
.
“Tingkah laku dan gaya hidup yang tidak aktif mempunyai pautan yang sangat kuat untuk perkembangan sakit belakang,” Dr. Medhat Mikhael, pakar pengurusan kesakitan dan pengarah perubatan program nonoperative di Pusat Kesihatan Tulang Belakang di MemorialCare Orange Coast Medical Center di Fountain Valley, California.
.
Pertambahan berat badan yang meletakkan beban pada tulang belakang dan melemahkan otot perut dan belakang bersama-sama dengan ligamen yang lemah akan membawa kepada beban selanjutnya pada tulang belakang. Semua kesan dan perubahan ini akan mewujudkan ulatan ganas sakit belakang dan kemerosotan fisiologi dan mekanikal tulang belakang.
.
.
? Orang yang lebih tua lebih terdedah
Ia mungkin tidak mengambil masa yang lama untuk kesan aktiviti fizikal yang lebih rendah untuk disetkan, Ia boleh mengambil masa serendah 3 atau 4 minggu.
Dan orang yang lebih tua lebih terdedah kepada kes-kes serius COVID-19, kecenderungan lockdown juga boleh mempunyai kesan yang lebih mendalam kepada orang dewasa yang lebih tua.
Umur akan memainkan faktor yang sangat penting.
.
Orang yang lebih tua cenderung untuk dekondisi lebih cepat, dan ia mungkin mengambil seseorang sesingkat 2 minggu dengan kehidupan yang benar- benar sedentari untuk menunjukkan perubahan fisiologi dan metabolik utama.”
.
Satu kajian dalam Jurnal Gerontologi: Siri A melihat berat badan berlebihan, orang dewasa yang lebih tua yang memotong bilangan langkah mereka dalam setengah selama seminggu.
.
Mereka lebih perlahan daripada rakan-rakan mereka yang lebih muda dalam memulihkan kehilangan otot dan kawalan glikemik selepas kembali ke aktiviti harian mereka sebelumnya selama 2 minggu.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *