Buckwheat Breakfast Bowl

Buckwheat Breakfast Bowl

Masa Penyediaan : 20 – 25 Min Pax : 4

Kalori per hidangan : 452 Kal | 22.4G Lemak | 17.5G Lemak Tepu | 58G Karbo | 22.8G Gula | 9.8G Serat | 10.1G Protein | 0.1G Garam

Extra Info : Buckwheat sudah pernah dimakan pada zaman paleolitik. Ia menghasilkan bijirin yang enak dan menjadi sumber karbohidrat kompleks, memberikan sumber tenaga yang sangat baik.

Bahan-bahan :
150g buckwheat
500ml air sejuk
400g yogurt kelapa
Parutan dan jus 1 biji oren
3 sudu besar buah goji
100g raspberi
1 epal dan dipotong
1 sudu besar biji labu
2 biji buah markisa
2 sudu kecil serbuk kayu manis
Setengah sudu kecil serbuk kunyit
Biji daripada 1 buah delima
2 sudu besar sirap agave

Cara-caranya :

  1. Bilas buckwheat tiga kali dalam air tawar untuk membersihkan kisar. Masukkan ke dalam mangkuk dengan air sejuk. Rendam selama 20 minit. Biarkan selama 30 minit.
  2. Sejat dan bilas buckwheat dan biarkan pada suhu bilik – di dalam dulang atau penyejat – selama 36 jam. Bilas buckwheat jika air kelihatan melekit dan kemudian bilas sekali lagi sebelum menggunakannya.
  3. Bilas, toskan dan bahagikan buckwheat ke dalam empat mangkuk. Bahagikan yogurt, taburkan bahan-bahan yang lain dan hidangkan.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *