CARDIO VS WEIGHT TRAINING. Yang mana lagi baik untuk kurangkan berat badan?

CARDIO VS WEIGHT TRAINING. Yang mana lagi baik untuk kurangkan berat badan?


CARDIO
Untuk menurunkan berat badan, anda perlu membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan. Senaman dapat membantu anda mencapainya dengan membakar kalori tambahan.


Namun, sebilangan orang mendakwa bahawa senaman tidak berkesan untuk menurunkan berat badan sendiri.
Ini mungkin kerana senaman meningkatkan rasa lapar pada beberapa orang, menjadikan mereka makan lebih banyak kalori daripada yang dibakar semasa bersenam.


Adakah senaman sangat membantu penurunan berat badan? Saya ceritakan lebih lanjut.
Salah satu jenis latihan yang paling popular untuk menurunkan berat badan adalah senaman aerobik, juga dikenali sebagai kardio.


Contohnya termasuk berjalan, berlari, berbasikal dan berenang. Senaman aerobik tidak memberi kesan besar pada jisim otot anda, sekurang-kurangnya tidak dibandingkan dengan mengangkat berat. Walau bagaimanapun, ia sangat berkesan untuk membakar kalori.
Kajian 10 bulan baru-baru ini mengkaji bagaimana kardio mempengaruhi 141 orang yang gemuk atau berlebihan berat badan. Mereka dibahagikan kepada tiga kumpulan dan tidak diberitahu untuk mengurangkan pengambilan kalori:
✅ Kumpulan 1: Bakar 400 kalori dengan melakukan kardio, 5 hari seminggu
✅ Kumpulan 2: Bakar 600 kalori dengan melakukan kardio, 5 hari seminggu
✅ Kumpulan 3: Tidak perlu bersenam
Peserta kumpulan 1 kehilangan 4.3% berat badan mereka, sementara mereka yang berada dalam kumpulan 2 kehilangan sedikit lebih banyak pada 5.7%. Kumpulan kawalan, yang tidak bersenam, benar-benar memperoleh 0.5%.
Kajian lain juga menunjukkan bahawa kardio dapat membantu anda membakar lemak, terutamanya lemak perut berbahaya yang meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.
Oleh itu, melakukan senaman kardio untuk gaya hidup anda mungkin dapat membantu anda menguruskan berat badan dan meningkatkan kesihatan metabolik anda.

.
.
WEIGHT TRAINING


Latihan Mengangkat Berat (WEIGHT TRAINING) Membantu Anda Membakar Lebih Banyak Kalori Sepanjang hari, betul ke?


Semua aktiviti fizikal dapat membantu anda membakar kalori. Walau bagaimanapun, latihan ketahanan seperti mengangkat berat mempunyai kelebihan yang lebih baik.
Latihan ketahanan membantu meningkatkan: kekuatan dan meningkatkan jisim jumlah otot yang anda miliki.
Ini penting untuk kesihatan jangka panjang, kerana orang dewasa yang tidak aktif kehilangan antara 3-8% jisim otot mereka setiap dekad.


Jumlah otot yang lebih tinggi juga meningkatkan metabolisma anda, membantu anda membakar lebih banyak kalori sepanjang masa, walaupun pada waktu anda rehat.


Ini juga membantu mencegah penurunan metabolisma yang boleh berlaku di samping penurunan berat badan.
Satu kajian terhadap 48 wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan dengan diet rendah kalori mendapati bahawa mereka yang mengikuti program mengangkat berat dapat mengekalkan jisim otot, kadar metabolisma dan kekuatan mereka, walaupun mereka berat badan mereka menurun.


Wanita yang tidak mengangkat berat badan juga menurunkan berat badan, tetapi mereka juga kehilangan lebih banyak jisim otot dan mengalami penurunan metabolisma.


Oleh itu, melakukan beberapa bentuk latihan ketahanan sebenarnya sangat penting untuk penurunan berat badan dalam jangka masa panjang dan secara berkesan. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menjaga berat badan yang diinginkan.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *