KEPENTINGAN ‘REST DAY’

KEPENTINGAN ‘REST DAY’


‘Rest day’ adalah penting sama seperti ‘training day’.
.
Mengambil masa rehat yang cukup membolehkan badan anda memulihkan otot-otot yang banyak digunakan semasa latihan. Ini adalah bahagian penting untuk mencapai sasaran anda, tanpa mengira tahap kecergasan dan sukan anda. .

Jika anda tidak mempunyai masa rehat di dalam jadual latihan anda, ia boleh membawa kepada ‘over training’ ataupun ‘burnout’
.
Kelebihan mempunyai masa rehat di dalam jadual latihan.
.
.
1. Mempunyai masa pemulihan
.
Latihan membuatkan terjadinya kesan koyakkan mikroskopik dalam tisu otot anda.

Tetapi semasa rehat, sel-sel yang dipanggil fibroblast membaikinya. Ini membantu tisu sembuh dan tumbuh, menbuatkan otot menjadi lebih kuat.
.
.
2. Mengelakkan keletihan otot
.
Rehat diperlukan untuk mengelakkan keletihan yang disebabkan oleh senaman. Ingat, senaman mengurangkan tahap glikogen otot anda. Jika kawasan ini tidak diganti, anda akan mengalami keletihan dan kesakitan otot.
.
Tambahan pula, otot anda memerlukan glikogen berfungsi, walaupun anda tidak bersenam. Dengan mendapatkan rehat yang secukupnya, badan anda mempunyai masa untuk mula menyimpan glikogen.
.
.
3. Mengurangkan risiko kecederaan
.
Rehat yang cukup amat penting untuk kekal selamat semasa bersenam. Apabila badan anda bekerja terlalu banyak, anda akan lebih cenderung untuk membuat pergerakan yang salah dan boleh menyebabkan kecederaan.
.
‘Overtraining’ juga mendedahkan otot anda kepada ketegangan dan tekanan. Ini meningkatkan risiko kecederaan yang berlebihan, memaksa anda untuk mengambil lebih banyak masa rehat daripada yang dirancang.
.
.
4. Meningkatkan prestasi
.
Apabila anda tidak mendapat rehat yang cukup, sukar untuk melakukan rutin normal anda, apatah lagi mencabar diri sendiri. Sebagai contoh, anda mungkin kurang motivasi untuk melakukan rep tambahan.
.
Walaupun anda memaksa diri anda, latihan yang berlebihan akan mengurangkan tahap prestasi anda. Anda mungkin mengalami kurang ketahanan badan, masa tindak balas yang perlahan, dan ketangkasan yang kurang baik.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *