15 Kelebihan Bernafas melalui Hidung Semasa Bersenam..

 1. Pernafasan hidung mendorong oksigen dengan lebih cekap ke lobus bawah paru-paru daripada tinggal di lobus atas, seperti pernafasan mulut.
  Dengan pernafasan hidung, kelima lobus paru-paru digunakan untuk bernafas dan bukannya hanya dua bahagian atas. Lobus bawah paru-paru mempunyai lebih banyak parasimpatis, menenangkan dan memperbaiki reseptor saraf, yang diaktifkan semasa latihan pernafasan hidung. Lobus atas mempunyai reseptor tekanan yang lebih simpatik (melawan atau terbang) yang diaktifkan semasa latihan pernafasan mulut.
  .
  .
 2. Lobus bahagian bawah paru-paru juga diberi gravitasi, dan dengan itu mempunyai lebih banyak darah. Oleh itu, mereka mempunyai keupayaan untuk membuang lebih banyak sisa (CO2) ke luar badan.
  Alasan kita bersusah payah semasa bersenam adalah kerana kita tidak membuang CO2 seefisien mungkin. Nafas hidung memaksimumkan tindakan ini.
  .
  .
 3. Bernafas ke lobus bawah paru-paru mengurut dan menjalankan diafragma di pangkal paru-paru, menjadikan kita pernafasan dalam yang lebih cekap dalam jangka masa panjang.
  .
  .
 4. Membebaskan diafragma untuk menguncup dan merehatkan sepenuhnya urut perut yang terletak tepat di bawah diafragma, memungkinkan fungsi perut yang lebih cekap yang dapat membantu mengelakkan pedih ulu hati dan gejala seperti hernia hiatal.
  .
  .
 5. Pernafasan hidung (pernafasan hidung) memaksa seluruh tulang rusuk untuk bernafas. Pernafasan hidung dalam melibatkan 12 tulang rusuk untuk bertindak sebagai tuas yang mengurut jantung dan paru-paru, dan bukannya bertindak sebagai sangkar yang menekan jantung dan paru-paru 26,000 nafas sehari.
  .
  .
 6. Nafas hidung dan pengaktifan tulang rusuk penuh berfungsi sebagai pam untuk menarik cecair limfa dari bahagian bawah badan ke rongga dada dan ke jantung yang menyokong aliran limfa yang sihat dan aktif.
  .
  .
 7. Nafas hidung dan pengaktifan tulang rusuk penuh sangat penting untuk kelenturan dan keanjalan optimum tulang belakang, kepala, leher dan punggung bawah.
  .
  .
 8. Latihan pernafasan hidung terbukti dapat meningkatkan pengeluaran oksida nitrat. Nitrik oksida adalah molekul isyarat selular yang penting dalam tubuh yang mempunyai banyak proses fisiologi yang baik, termasuk memperluas saluran darah, meningkatkan aliran darah, dan melindungi organ dari kerosakan.
  Nitrik oksida telah diciptakan molekul ubat mujarab pemenang Hadiah Noble. Nitrik oksida tidak terbukti dihasilkan semasa latihan pernafasan mulut.
  .
  .
 9. Pernafasan hidung menurunkan kadar denyutan jantung dan pernafasan berbanding dengan pernafasan mulut.
  .
  .
 10. Latihan pernafasan hidung meningkatkan aktiviti gelombang otak alfa berbanding dengan latihan pernafasan mulut. Gelombang otak alfa dihasilkan semasa keadaan relaksasi atau meditasi.
  Latihan pernafasan mulut menghasilkan sejumlah besar gelombang otak beta yang berkaitan dengan tindak balas tekanan.
  .
  .
 11. Latihan pernafasan hidung meningkatkan koherensi gelombang otak berbanding dengan latihan pernafasan mulut. Koherensi gelombang otak dikaitkan dengan fungsi otak yang tenang dan teratur.
  .
  .
 12. Latihan pernafasan hidung dianggap sebagai lebih sedikit latihan (lebih mudah) dibandingkan dengan latihan pernafasan mulut, menurut Skala Borg of Perceived Exertion.
  .
  .
 13. Latihan pernafasan hidung menunjukkan masa pemulihan yang lebih pendek dan daya tahan yang lebih baik daripada latihan pernafasan mulut.
  .
  .
 14. Latihan pernafasan hidung mengukur penurunan ketara dalam tindak balas kulit galvanik (tekanan) berbanding dengan latihan pernafasan mulut (kurang tekanan).
  .
  .
 15. Latihan pernafasan hidung melaporkan 50% lebih sedikit pertarungan atau tekanan penerbangan dan 50% pengaktifan parasimpatis yang lebih tenang jika dibandingkan dengan latihan pernafasan mulut.
  .
  .

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *